Om oss

Delfinens Simskola


Vilka är vi?


Delfinens Simskola är Örebros största babysim/minisimskola


Vart finns vi?


Delfinens Simskola finns i Örebro och Västerås


På vilka bassänger har vi verksamhet?


Örebro:

1. Brickebacken måndagar

2. Eyrabadet tisdagar och söndagar

3. Hagabadet torsdagar och söndagar


Sannabadet:

Öppet 29/5-31/8  varje sommar


Västerås:

1. Västmanlands sjukhus-bassäng onsdagar och lördagar 


Vem driver Delfinens Simskola?


Delfinens Simskola grundades av Emma Öhman, siminstruktör, före detta tävlingssimmare och utbildad pedagog vid Örebro Universitet.


Vilka jobbar på Delfinens Simskola?

 

På Delfinens Simskola jobbar endast utbildad personal som har godkänd siminstruktörsutbildning samt har utbildning i Hjärt- och lungräddning. Detta så att ni alltid kan känna er trygga när ni kommer till simmet och vet att ni möts av personal med kompetens.


Vi erbjuder:


Vad lär vi ut?


     Delfinens Simskola lär ut crawl, ryggcrawl, bröstsim, liksidigt ryggsim och fjäril i våra gruppverksamheter samt erbjuder privatlektioner i samtliga simsätt.


Vem kan börja hos oss?


Vi har simskola för alla åldrar, både för barn och vuxna!


Vad finns det för kurser för barn och unga?


   1. Babysim från 3-månader


2. Minisim för 2-3 åringar


3.  Grundkurser 

I dessa kurser övar vi på vattentrygghet, crawl, ryggsim samt bröstsim.


4. Fortsättningskurser

I våra fortsättningskurser övar vi på flera simsätt, teknik och självständighet.


5. Teknikhajen

I vår teknikgrupp Teknikhajen lär vi ut grunderna samtliga simsätt, denna kurs är två pass i veckan.


6. Delfinens tävlingsgrupp

Denna grupp är till för den som vill tävla i simning och bli en riktig delfin i vattnet. Tillsammans med en instruktör utvecklas man till nya höjder, även denna kurs är två pass i veckan.


7. Teckenspråkiga simkurser

Vi erbjuder teckenspråkig miljö i vattnet för både små och stora barn.


8. Mermaid-kurser

Kursen där man får lära sig att ta sig fram under vattnet som en riktig sjöjungfru.


9. Kurs för barn med NPF

Vi erbjuder en kurs för barn med NPF-diagnos eller som har koncentationssvårigheter. I denna kurs har vi extra få deltagare och ett unikt upplägg.



Vilka kurser erbjuder vi för vuxna simmare?

                                                     

Delfinens Simskola erbjuder tre vuxengrupper:


1. Grundkurs för vuxna som inte kan simma

I denna kurs fokuserar vi  på att bygga upp en trygghet i vattnet utifrån deltagarens förutsättningar och mål.


2. Teknikgrupp för vuxna som vill lära sig fler simsätt eller få bättre teknik

Denna kurs är för dig som alltid drömt om att lära dig crawl eller få en bättre teknik i bröst och ryggsim. I              denna kurs lovar vi att man som deltagare både får både bättre flås, styrka och teknik.

                                                       

3. Mermaid-kurs

Kursen där man får lära sig att ta sig fram under vattnet som en riktig sjöjungfru. Vi lånar självklart ut den            utrustning som behövs i kursen.


Samarbetar vi med någon?


         Delfinens Simskola har tidigare haft samarbete med både Örebro kommun, Lekebergs kommun och Hallsbergs kommun samt haft separata avtal med enskilda skolor.


Vi har också  haft ett samarbete under sommaren 2022-2023 med Askersunds kommun där vi bedriver sommarsimskola utomhus. 


Delfinens Simskola har ett samarbete med Delfinens Simsällskap för de simmare som vill ingå i tränings och tävlingsverksamheten.

 

  


Våra bassänger:

Hagabadet Örebro

Eyrabadet Örebro

Brickebacken Örebro

Västmanlands sjukhus-bassäng Västerås

 Vanliga frågor:



Varför är det viktigt att börja simma?


Att börja simma med sitt barn hos Delfinens Simskola innebär att både föräldern och barnet lär sig gemensamt under kursen. I våra kurser är en vuxen med i vattnet både för att hitta en gemensam trygghet i vattnet, men också för att vi ska kunna ge er som förälder tips på hur ni kan träna vidare på egenhand. Att börja simma med sitt barn är livsviktigt och man kan börja simma redan från 3-månaders ålder. I våra kurser lär vi barnen att ta sig fram självständigt i vattnet, flyta och vattensäkerhet, så att vi förbereder barnen så det vet vad de ska göra i en eventuell olyckssituation, vattensäkhet är A och O i vår undervisning. Studier visar att om man lär barn att simma mellan de är 1-4 år kan man minska risken för drunkningsolyckor med 88 %. Se bifogad länk:

http://sakrare3.se/


Måste vi göra dyk?


På Delfinens Simskola använder vi oss inte av dykreflexer utan lär barnet att viljemässigt hålla andan via vattenmetoden som innebär att man häller vatten längst barnets rygg och över huvudet, när barnet och föräldern sedan känner sig redo börjar vi succesivt komma under vattnet och sedan simma kortare sträckor mellan instruktören och föräldern, allt utifrån barnets vilja.


Får mitt barn simmärken?


Vi på Delfinens Simskola använder oss inte av simmärken i vår ordinarie undervisning då vi av erfarenhet vet att många barn upplever märkestagningen som väldigt stressande och prestationsbaserat. Barnen jämför sig med varandra och fokuserar mer på märkena än på att lära sig att simma, vattensäkerhet och respekt för vattnet. Vi har därför valt att inte använda märken i vår ordniare undervisning utan fokuserar på glädjen i vattnet, respekt och vattensäkerhet och lär barnen hur de ska ta sig fram i vattnet självständigt, vila i vattnet och ta sig tillbaka till kanten. Vi erbjuder däremot specifika extra lektioner där barn och föräldrar som är intresserade av ta märken kan anmäla sig till, så att alla kan välja själva om de vill delta eller ej.


Vad ska barnet ha på sig i vattnet?


Barn som fortfarande använder blöja ska ha en babysimbyxa på sig i vattnet med dragsko kring midja och lår, ej blöja i bassängen då detta förstör barnets simläge samt förstör bassängens reningssystem.


Vilket simsätt ska man lära sig först?


Vi lär ut alla simsätt på simskolan och vilket man ska starta med beror på barnets ålder, under 6 års ålder rekommenderar vi att starta med våra crawl och ryggsimskurser då dessa är lättare att lära sig rent motoriskt. När man lärt sig simma ett simsätt är det betydligt enklare att lära sig ett nytt, då man hittat balansen i vattnet, sin flytförmåga och känner sig lugnare och tryggare i vattnet. Efter 6 års ålder kan man börja med bröstsim då motoriken är mer utvecklad hos barnet, det går även innan dess, men många barn har svårt att koppla ihop ben och armar.


Är bröstsim ett krav för godkänt betyg i idrott?


Krav för godkänt betyg i skolan är att kunna simma på mage och rygg och det spelar därför alltså ingen roll vilket simsätt ni väljer. Hur fortare ni lär ert barn att ta sig fram i vattnet desto större chans är det att barnet klarar en eventuell olyckssituation.